Visum informatie

/Visum informatie
Visum informatie 2018-06-26T06:55:01+00:00

Binnenkort naar India reizen? Dan heb je uiteraard een visum nodig. Veel mensen die naar India gaan hebben behoorlijk wat vragen over het visum. Kun je bijvoorbeeld online een visum aanvragen? Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe lang is een visum eigenlijk geldig? Op deze pagina hebben we de meest voorkomende vragen verzameld en geven we er uiteraard ook antwoord op.

Is een visum in India verplicht?

visum indiaJa. Wanneer je vanuit Nederland of België naar India wil reizen, is het verplicht om in het bezit te zijn van een visum. Het doel van de reis is daarbij niet relevant. Je kunt je reis naar India pas aanvangen wanneer je een visumaanvraag hebt ingediend, deze verwerkt is en vervolgens wordt toegekend. Overigens geldt dat letterlijk voor iedereen. Zelfs baby’s dienen te beschikken over een geldig visum voordat ze India in mogen. Of ze al dan niet beschikken over een eigen paspoort doet daarbij verder niet ter zake.

Een stickervisum of een elektronisch visum aanvragen?

Wanneer je een visum wilt aanvragen voor India, kom je er al snel achter dat er verschillende soorten zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld elektronische visums. Deze kun je snel en eenvoudig online aanvragen. Daarnaast zijn er ook fysieke visums beschikbaar. Deze worden ook wel stickervisums genoemd, omdat ze als een sticker in je paspoort worden geplakt. Een dergelijk visum kun je niet online aanvragen. Elektronische visums zijn een stuk goedkoper maar je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om het visum online aan te kunnen vragen.

Hoe vraag ik een visum aan?

Wanneer je online een visum wil aanvragen kan dat eenvoudig op deze website. Dat is bovendien binnen enkele minuten gebeurd. Je vult het daarvoor bedoelde online vragenformulier in en vervolgens betaal je de kosten voor het visum. Daarna is het enkele dagen wachten op de officiële goedkeuring. Deze krijg je via e-mail van de douane toegestuurd.

Hoeveel kost een visum dan precies?

Het aanvragen van een online visum voor India kost 84,95 euro per persoon. Hoewel je met meerdere personen tegelijkertijd een visum aan kunt vragen, blijven de kosten per persoon gelden. Wanneer je laat bent met het aanvragen van een visum, kan er ook gekozen worden voor een spoedaanvraag. Dat kost echter wel vijf euro extra. De genoemde prijzen zijn overigens inclusief bijkomende kosten zoals transactiekosten van Bancontact en iDEAL en btw. Wanneer er betaald wordt met PayPal of creditcard komen er wel nog transactiekosten bij.

Hoe vraag ik een stickervisum aan?

Het kan in sommige gevallen gebeuren dat je niet voldoet aan de voorwaarden die gesteld zijn voor het aanvragen van een elektronisch visum naar India. In dat geval kan er altijd nog een fysiek visum ofwel stickervisum worden aangevraagd. De meeste mensen die niet aan de voorwaarden voldoen willen in dienst treden bij een bedrijf of organisatie in India of ze willen langer dan de vastgestelde periode van 60 dagen in het land verblijven. Wanneer je een fysiek visum wil aanvragen in de vorm van een sticker in het paspoort, kan dat helaas niet online. Er moet namelijk een afspraak gemaakt worden bij een zogeheten Visum Application Center. Er zijn drie vestigingen in Nederland te vinden waar je een visumaanvraag voor India kunt doen. Overigens is het soms ook mogelijk om het paspoort per post naar een Visum Application Center te sturen. Daarvoor dien je vooraf wel even contact op te nemen met zon Center of met de Indiase ambassade die gevestigd is in Den Haag.

Hoelang mag ik met een visum in India blijven?

Wanneer je online een elektronische visum hebt aangevraagd, mag je verblijf in het land maximaal 60 dagen duren. Overigens geldt voor een visum India een zogeheten double-entry. Concreet betekent dit dat je tussendoor het land één keer mag verlaten. Dat betekent echter niet dat de 60 dagen dan pauzeren. Dit termijn loopt namelijk gewoon door. Als je bijvoorbeeld tussendoor een week lang in een ander land verblijft, wordt dat gewoon van je zestig dagen die je in India mag verblijven afgetrokken.

Blijft het visum geldig?

Wanneer je een visum aanvraag moet je allerhande informatie geven over je verblijf. Je dient bijvoorbeeld te vertellen wanneer je verwacht aan te komen in het land. Als je aankomstdatum vervolgens 30 dagen of meer verschilt van de opgegeven datum, is het aangevraagd visum niet langer geldig. Kom je wel op tijd aan in het land? Dan is je visum vanaf de dag van aankomt precies 60 dagen geldig. Je hebt wel de mogelijkheid om tussendoor eenmalig het land te verlaten. Wanneer je vervolgens binnen de genoemde 60 dagen terugkeert, is het visum gewoon nog geldig. Houd er daarbij overigens wel rekening mee dat de 60 dagen worden geteld vanaf de dag dat je in India aankomt. Ook de dagen die je tussendoor in een ander land doorbrengt tellen gewoon mee. Let er ook op dat je het land ook echt maar één keer mag verlaten. Heb je een reis of verblijf in India gepland dat niet aan deze voorwaarden voldoet? Dan is verstandig om niet online en visum aan te vragen maar te kiezen voor een fysiek stickervisum. Deze kun je bij de ambassade van India aanvragen.

Ik arriveer per boot in het land. Is het dan mogelijk om het visum online aan te vragen?
Dat kan alleen in bepaalde specifieke gevallen. Wanneer je arriveert in Magalore, Cochin of Goa krijg je toegang met een online visum. Wanneer je echter in een andere haven binnenkomt in het land, is een online visum niet geldig. In dat geval zul je een fysiek stickervisum aan moeten vragen bij de ambassade.

Wordt mijn aanvraag ten alle tijden goedgekeurd?

Visum voorwaarden IndiaIn principe komt het heel weinig voor dat een aanvraag voor een visum in India wordt afgekeurd. Zolang je als reiziger maar aan de gestelde voorwaarden voldoet. De enige reden dat een visumaanvraag voor dit land wordt afgekeurd is dat de reiziger voorkomt op de zogeheten zwarte lijst waar douane over beschikt. Je komt op deze zwarte lijst terecht wanneer de douane vermoedt dat de reiziger een risico zou kunnen vormen voor de veiligheid van het land. Het kan echter wel voorkomen dat de toekenning van het visum langer duurt dan gebruikelijk. Normaal gesproken is dat ongeveer twee werkdagen, maar dat kan ook wel eens wat langer duren. Er wordt door de Indiase ambassade namelijk geen enkele garantie gegeven over de termijn waarop de aanvraag wordt behandeld. Zorg er daarom voor dat je altijd op tijd bent met je aanvraag. Doet dit uiterlijk een week voor vertrek, maar het liefst eerder.

Is het mogelijk om mijn aanvraag te annuleren of te wijzigen?

Nee. Op het moment dat je hebt betaalt voor het visum India, kun je deze niet meer annuleren. Ook is het dan niet langer mogelijk om bepaalde wijzingen door te voeren in de reservering. Zelfs wanneer je ziet dat je bepaalde fouten hebt gemaakt in het aanvraagformulier, kun je dat niet meer corrigeren als je al betaald hebt. De betalingen worden namelijk direct verwerkt. Als je toch bepaalde dingen wilt wijzigen is de enige optie die je hebt een volledig nieuw visum aanvragen. Daarbij is het ook niet mogelijk om het geld van de eerste visum terug te krijgen. Het is erg belangrijk om te beseffen dat het niet verstandig is om met een fout in je aanvraag alsnog gewoon naar India te gaan. Als de bewuste fout namelijk wordt gevonden, is de kans zeer groot dat je niet wordt toegelaten tot het land. Bovendien komen de kosten voor de terugreis dan voor eigen rekening.

Moet het visum uitgeprint worden?

Wanneer je een online visum hebt aangevraagd krijg je dit elektronische visum na toekenning toegestuurd via e-mail. Deze dien je uit te printen voordat je reis naar India begint. Je moet deze namelijk gedurende je verblijf altijd bij je hebben. Zorg er daarom ook voor dat deze niet ergens diep in je koffer zit maar dat je het uitgeprinte visum altijd bij de hand hebt.

Is deze website het officiële aanvraagpunt voor een visum in India?

Wij hebben deze website speciaal ontwikkeld voor mensen die naar India willen gaan reizen en daarvoor een officieel visum nodig hebben. Je kunt hier dan ook het officiële visum voor India aanvragen. De aanvraag die je via onze website doet, komen terecht bij de douane en de overheid van India. Deze verwerken en behandelen alle aanvragen. Met dat hele proces heeft deze website verder niets te maken. De website treedt meer op als tussenpersoon om je te helpen met het aanvragen van het visum. Daarnaast vind je hier alle benodigde informatie over een visum in India. Grote voordeel daarbij is natuurlijk dat dit volledig in het Nederlands is en dat je daardoor bij het betalen ook gebruik kunt maken van de in Nederland en België erkende en veilige betaalmethoden zoals iDEAL en Bancontact. Bovendien worden door onze website alle aanvragen gecontroleerd alvorens deze worden doorgestuurd naar de overheid van India. Daarmee wordt voorkomen dat een visum op de foute manier wordt ingediend. Dat kan namelijk tot gevolg hebben dat je aanvraag wordt afgewezen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je visumaanvraag direct bij de visumdienst van India te doen. In dat geval krijg je echter wel te maken met koersopslag van de creditcardmaatschappij, transactiekosten en enkel Engelstalige uitleg.

Visum direct aanvragen